Skip to content
Blog-Beeld-Inslapen

Kiezen voor inslapen is een emotioneel onderdeel van het hebben van een huisdier. Maar bij een mooi leven, hoort een waardig afscheid. Daarom besteden we veel aandacht aan het inslapen (de euthanasie) van je huisdier. We begeleiden je in het maken van de juiste keuze en bieden steun bij het inslapen zelf.

Op afspraak

Een huisdier wordt nooit zomaar ingeslapen. De dierenarts beslist altijd of dit nodig is. Vaak is een dier al onder behandeling, of is de diagnose duidelijk. Maar soms is extra onderzoek en overleg nodig, of is een herplaatsing beter. De dierenarts kijkt altijd naar wat het beste is voor het dier.

Hoe gaat een euthanasie?

Als je dier in onze praktijk ingeslapen wordt, ontvangen we je in een aparte ruimte. Hier zit je privé en kun je in alle rust afscheid nemen. De dierenarts komt bij je en vertelt wat ze precies gaat doen. De euthanasie bestaat uit twee stappen: de premedicatie en het inslapen. De premedicatie werkt als een narcose, zodat het dier slaapt en niks meer voelt. Daarna krijgt het dier een overdosis aan slaapmiddel en stopt het hart. Deze manier is rustig en weinig belastend.

Visite aan huis

De dierenarts kan ook thuis langskomen voor de euthanasie. Dit gebeurt alleen als het huisdier recent onderzocht is en inslapen akkoord is. De euthanasie gaat op dezelfde manier als in de praktijk, alleen dan in de eigen omgeving. Een afspraak voor thuis inslapen moet wel wat ruimer van te voren worden gepland, in verband met de tijd die het de dierenarts kost. Neem hierover contact op met de assistente.

Afscheid voor andere dieren

Het kan helpen om andere huisdieren te laten zien dat hun maatje overleden is. Zo kunnen ook zij afscheid nemen en snappen ze waarom het dier er niet meer is. Dit kan op verschillende manieren. Heb je hier vragen over, laat het ons dan weten. We bespreken graag wat hierin het beste past.

Na de euthanasie: begraven of cremeren?

Na de euthanasie zijn er veel verschillende opties. Je kunt je huisdier begraven (in Den Haag mag dit in eigen grond) of laten cremeren. Het kan helpen om hier van te voren alvast over na te denken. Breng je bijvoorbeeld graag zelf je huisdier naar het crematorium, of wil je dat wij het regelen? Wil je as terug? Of misschien een sieraad laten maken? Er zijn heel veel opties. Je hoeft niet alles meteen te beslissen. Wil je vast wat informatie? Kijk dan op de website van het SHCN, een professioneel crematorium waar wij een fijne samenwerking mee hebben. Je bent uiteraard vrij om een ander crematorium te kiezen.

Vragen & contact

Afscheid nemen van een huisdier is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Heb je vragen over dit onderwerp? Bel ons gerust (070-3835205).

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
New rules for importing a dog to The Netherlands

New rules for importing a dog to The Netherlands

If you bring your dog to The Netherlands, and it stays here for longer than three months, you must have…
Jonge vogeltjes

Jonge vogeltjes

Een jong vogeltje werd bij ons gebracht. Een dame uit de buurt had het op straat gevonden en bezorgd in…