Skip to content
Blog-Beeld-Tips-Warmte-Zomer

Voor wie het nog niet in de gaten had… het worden tropisch warme dagen! En dan komt natuurlijk ons jaarlijkse berichtje over hitte en huisdieren.

Misschien overbodig, maar toch, een gewaarschuwd mens… Want heerlijk tropisch voor de één, is niet uit te houden voor de ander. Voor dieren net zo, zeker met een dikke vacht en weinig zweet-mogelijkheden. Dus daar komt ie: let extra goed op je dier en zorg dat hij/zij niet oververhit raakt!

Boerenverstand

Gebruik hierbij vooral je gezonde, boerenverstand. Doe met je huisdieren niet wat je zelf ook niet zou doen op warme dagen. Joggen naast de fiets? Liever als het zo’n 10 graden koeler is. Honden zweten door  hun poten, maar op het hete asfalt heeft dat weinig zin. Even in een dichte auto zitten? Dat is binnen no-time een oven! Helaas komt het nog regelmatig voor dat honden ‘even’ worden achtergelaten en het niet overleven. Maar ook in de volle zon liggen zonder schaduwplek (op een vol terras, buiten voor een winkel, op het hete strand) is al snel niet meer uit te houden…

Keep it cool

Wat kun je wel doen? Lekker afkoelen! Bijvoorbeeld in een (geïmproviseerd) zwembadje, door te relaxen op een koelmat of doe je hond een speciaal koelvest aan. Ook voor konijnen en knaagdieren zijn verschillende koelblokken verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat de dieren zelf kun koude plek kunnen opzoeken als ze daar behoefte aan hebben. Geef vogels een lekker fris badje of maak zelf een douche van een lege fles, zoals hieronder. Schattig toch!

Doen bij oververhitting

Bij oververhitting (lichaamstemperatuur boven de 41 graden) is koelen de belangrijkste eerste stap. Leg het dier in de schaduw of binnen op een koele plek. Koel met koud (geen ijskoud) water. Vooral bij de buik, liezen, oksels en oren. Zorg dat het water goed op de huid komt, niet alleen op de (dikke) vacht. Koelen kan ook met koude natte handdoeken. Meet elke tien minuten de temperatuur, als deze zakt, koel dan minder intensief. Neem contact op met de dierenarts of spoeddienst. De dierenarts kan inschatten of meer onderzoeken of behandelingen nodig zijn.

Pas op met kantelramen

Als we weggaan of gaan slapen, laten we het huis vaak lekker luchten. Maar pas op met kantelramen!! Katten kunnen hiertussen vast komen te zitten. Ze springen bijvoorbeeld achter een vliegje aan en zakken naar beneden. Niet zo lang geleden heeft onze patiënt Stippie het maar net overleefd. Ze is nog steeds aan het herstellen. Sluit je ramen dus als er niemand thuis (of wakker) is, of zorg dat de kat er niet tussen kan komen. Er zijn verschillende systemen voor.

Op vakantie

Gaat de hond of kat mee op vakantie? Houdt hem of haar dan extra goed in de gaten. Maak met de auto regelmatig stops in de schaduw en zorg voor voldoende vers drinkwater. Doe het lekker rustig aan tijdens uitstapjes in warme vakantielanden. Controleer voor de vakantie ook nog even of alle vereiste vaccinaties gegeven zijn.

Pas goed op elkaar en op je huisdieren met deze warmte.
Zet in huis een ventilator aan en maak er vooral een rustige, slome zomer van.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
New rules for importing a dog to The Netherlands

New rules for importing a dog to The Netherlands

If you bring your dog to The Netherlands, and it stays here for longer than three months, you must have…
Jonge vogeltjes

Jonge vogeltjes

Een jong vogeltje werd bij ons gebracht. Een dame uit de buurt had het op straat gevonden en bezorgd in…